U Are Visitors Number

"Bimbangkanlah waktu senang kerana saat itu pelbagai ujian akan menjema..."

Blog Stat

Khamis, 29 Oktober 2009

Ajaran Batiniah

Berasal dari perkataan al-Batin yang bermaksud 'dalaman' lawan kepada 'zahir' atau 'luaran',setiap yang lahir itu mesti ada dalamannya atau isi setiap wahyu itu ada dalamannya atau isi dan ada pula takwilnya, mengikut tasawuf Batiniah adalah satu fahaman yang membahaskan Batin iaitu mengajar seseorang mengenali batin iaitu mendidik seseorang membaiki hati/dalamannya, fahaman ini lahir di Iran kemudian merebak ke seluruh dunia, disifatkan sebagai satu cara halus yang meresap masuk ke dalam ajaran islam dan merosakkan akidah umat islam tanpa perlu berperang atau melalui kekerasan.


Aspek ketuhanan

- Mereka mengatakan tuhan itu ada 2 yang qadim (lama) tanpa didahului zaman, tuhan yang pertama dinamakan Al-Sabiq dan yang kedua dinamakan Al-Tali, daripada Al-Sabiq menjadi Illah (sebab) kepada tuhan yang kedua iaitu al-tali,alam ini diciptakan oleh Al-Sabiq dengan perantaraan Al-Tali, Al-Sabiq dan Al-Tali tidak boleh disifatkan dengan sebarang sifat, tidak bernama dan bukanlah dia yang menciptakan Adam.

Konsep Alam

- Alam ini qadim, dari Al-Sabiq lahirnya Al-Tali pencipta pertama mencipta nafsu dan jiwa dalam keadaan tersusun, dari gerakan nafsu lahirnya panas, diamnya nafsu lahirnya sejuk, hasil dari panas sejuk terjadinya kering dan lembap, dan menghasilkan unsur yang empat iaitu tanah, air, api, angin dan dari 4 unsur itu lahir pula galian, tumbuhan, haiwan dan insan.

Konsep Kenabian

- Hampir sama dengan pendapat ahli falsafah,nabi itu anugerah dari Al-Sabiq melalui Al-Tali, yang mana nabi itu boleh diukir dengan nafsu al-kuliyyah (keseluruhan nafsu) bukanlah dari juziyyat(sebahagian) sepertimana alam tadi. Pendapat mereka setiap zaman akan lahir orang maksum yang setaraf dengan nabi, yang boleh mentakwilkan nas-nas seperimana nabi, mereka menyatakan imam itu samalah dengan orang suci yang boleh melihat dalam mimpi apa yang akan berlaku beza mereka dengan nabi, nabi boleh melihat dalam sedar atau jaga. Dan beza imam dengan nabi itu juga ialah imam tidak menerima wahyu, nabi pula menerima wahyu.

Konsep Kiamat

- Batiniah ini menafikan kiamat, pada mereka tuhan tidak bodoh menciptakan alam dengan cantik kemudian memusnahkannya. Tanda atau alamat Kiamat adalah dengan munculnya imam, antara lain golongan ini mengingkari adanya Mahsyar, Bangkit,dari kubur, Syurga dan Neraka dan semua itu ditakwilkan mereka.

Taklif Syarak 

- Menurut Al-Ghazali, Batiniah mengingkari adanya hukum taklif yang 5, iaitu wajib, sunat, haram, makruh dan harus, bagi mereka semua hukum itu harus,menurut mereka kalaulah mengikut syarak hendaklah mengikut imam, bukan mazhab seperti: Mazhab Hambali,Maliki, Hanafi dan Syafie. Apabila ditinjau dari sudut batin itu sendiri maka tiadalah ikatan taklif

Contoh tafsiran Batiniah

حُرِّمَتْ عَلَيْكُمُ المْيْتَةُ
Terjemahan: Diharamkan kepada kamu (memakan bangkai binatang yang tidak disembelih)
Surah al-Maidah 3

Kami dan kamu tidak boleh makan daging sembelihan sehinggalah binatang itu mati, antara lain ikan tidak boleh dimakan sehinggalah ianya mati, untuk itu sesudah Nabi wafat maka tidak boleh ditegakkan syariatnya lagi. Kita mesti patuh terhadap guru kita sahaja. Kerana ia adalah Hujah Allah.

وَإِنْ كُنْتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَرُواْ..

Terjemahan : ...dan jika kamu junub (berhadas besar) maka bersucilah dengan mandi wajib.
Surah al-Maidah 6

Ayat tersebut ditafsirkan sebagaimana berikut: iaitu sekiranya kamu sekalian tidak mengetahui mengenai ilmu batin, maka hendaklah kamu mempelajarinya. Maka ketahuilah bahawa ilmu batin itu menghidupkan jiwa,sebagaimana air menghidupkan badan.

Tiada yang baik mengenai ajaran Batiniah ini melainkan ianya hanya memesongkan akidah umat islam secara halus.

0 ulasan

Catat Ulasan