U Are Visitors Number

"Bimbangkanlah waktu senang kerana saat itu pelbagai ujian akan menjema..."

Blog Stat

Ahad, 5 Julai 2009

Pantang larang orang dulu-dulu

Teringat penulis pesan orang dulu-dulu yang banyak mengatakan tentang pantang larang masyarakat kita, bila penulis fikir-fikirkan balik mungkin ianya juga berkaitan dengan adat tetapi kadangkala ada juga keraguan dalam pantang larang mereka ini,kali ini penulis ingin berkongsi tentang beberapa pantang larang yang pernah didengar dahulu mungkin anda juga pernah mendengarnya..

1- Jangan duduk atas bantal..

Sebab apa pula tidak boleh duduk atas bantal?orang tua2 kata, nanti bisul akan tumbuh di punggung..bila fikir-fikir balik mugkin sebab bantal tu tempat letak kepala bukan punggung, nampak x senonoh kalau duduk..

patutla semua bantal jadi bantal busuk...2- Tidak boleh menyanyi di dapur

Sebab apa??orang tua2 pesan nanti dapat suami @ isteri tua..bila fikir-fikir balik kalau menyanyi sambil masak di dapur,hmmm..kalau sudah leka menyanyi, entah-entah nasi hangit dan ikan pula tinggal tulang jer....

3- Garam dan jarum tidak boleh jual waktu malam

Sebab apa pulak xjual??orang tua2 kata nanti kedai yang jual garam waktu tu nanti boleh bankrap... Ha?? Fikir-fikir balik, pandangan penulis mungkin sebab jarum tu kecik, kalau jual sebatang takut2 terbagi dua batang ataupun tercucuk jari sebab kabur...garam pula takut tertukar dengan gula..hehe


5-
Berinai di jari jangan terlihat oleh ayam..

Apa kena mengena dengan ayam pun tidak tahula..kata orang dulu2 nanti inai tersebut tidak menjadi pekat warnanya..pendapat penulis, nanti ayam patuk sebab inai kalu nak ianya pekat kata orang campurkan sedikit nasi, mungkin ayam tu terbau nasi..lalu dipatuknya inai tu boleh jadi..hehe
...
habis kau punya inai..
xpe,sirap kan ada...

6- Jangan kibas kain dalam rumah


Sebab apa??nanti boleh menjadikan kita papa kedana..tahla betul ke tidak, yang pasti rezeki itu ALLAH sudah tentukan, siapa berusaha lebih, maka dia dapat lebih...


7- Jangan makan beralih tempat

Apa pula akan jadi?? Nanti banyak isteri..haha.. pandangan penulis, kalau sudah tertulis isteri ramai, dan si lelaki berkemampuan memiliki lebih dari satu, tidak perlu makan banyak tempat..boleh jadi jugak..

8-
Minta izin ‘datuk’ ‘nenek’ kalau mahu qada hajat

Orang tua2 pesan perlu minta izin ‘datuk’ ‘nenek’ sebelum qada hajat di hutan, takut nanti diganggu makhluk halus..kenapa perlu besarkan sesuatu selain ALLAH?? Jin berada dimana2 sahaja, cumanya pastikan anda tidak terbuang di tempat yang salah, contoh di atas tulang ataupun lubang2 tanah..


9- Jangan beri kekasih yang belum dinikahi sesuatu berbentuk kain

Orang kata kalau bagi sesuatu berbentuk kain boleh menyebabkan perpisahan..pandangan penulis, kalau ada jodoh tidak kemana, bagi cincin berlian 2 juta pun kalau tiada jodoh apa boleh buat..

kalau xpakai kain nak pkai ape...
Banyak lagi perkara yang menjadi pantang larang di kalangan masyarakat kita, penulis pun sukar memahaminya, bagi penulis perkara dan ujian adalah dari ALLAH, apapun kita berbalik kepada Al-quran dan Sunnah..itu adalah yang terbaik..


p/s: saya mengalu-alukan komen dari anda

0 ulasan

Catat Ulasan